Performance als bijproduct van maatwerk

David Beentjes - 21-03-2021
WordPress maatwerk

Door bij de bouw van je nieuwe website of webshop te kiezen voor maatwerk in plaats van een alles-in-één oplossing ben de concurrentie direct een aantal stappen voor.

Een op maat gemaakte website geeft je bijvoorbeeld totale controle over je merkuitstraling. Ook blijft het beheer van je website eenvoudig, je hoeft je geen weg te banen door een oerwoud van instellingen die je toch nooit gebruikt.

Dan is er nog een groot voordeel; performance by design. In dit blog leg ik graag uit wat we hiermee bedoelen.

Meer dan de helft van de bezoekers verlaat een pagina weer als deze niet binnen 3 seconden geladen is.

Bron: Google

Zoute soep

Voor WordPress zijn er duizenden kant-en-klaar thema’s beschikbaar en tienduizenden plugins. Daarmee is het mogelijk om helemaal zelf een website in elkaar te zetten. Je koopt een thema en voor iedere functie die je nodig hebt installeer je gewoon een nieuwe plugin…

Geen goed idee.

Dit soort uitgebreide thema’s en een hele reeks plugins is een recept voor problemen. Iedere plugin laadt extra code in die wat allemaal gedownload moet worden door je bezoeker. Met een trage site tot gevolg.

Het is als soep waar je naast een bouillonblokje ook nog blind een snuf zout en een paar scheutjes maggi in stopt. Uiteindelijk hou je een bremzout goedje over dat amper meer te redden is.

Slechte performance

Performance by design

Met een op maat gemaakte WordPress site voorkom je deze problemen. Door vooraf een plan (of recept) te maken, voegen we alleen die ingrediënten toe die daadwerkelijk nodig zijn.

Een goede snelheid van de website is bij deze werkwijze eigenlijk automatisch inbegrepen zonder dat het extra moeite kost. Een maatwerk website zonder enige actieve snelheidsoptimalistatie scoort al ruime voldoendes in tools als Google Lighthouse. Met een beetje extra aandacht en optimalisatie worden die scores alleen maar beter en beter.

Google Core Web Vitals

Een goede performance wordt steeds belangrijker. Het is de trend om steeds rijkere en uitgebreidere ervaringen te bieden aan gebruikers. Steeds vaker wordt hier snelheid voor opgeofferd.

Ook Google signaleerde dit fenomeen en heeft besloten om hier iets aan te doen. Volgens hen is performance juist een belangrijk onderdeel van die gebruikerservaring.

Daarom introduceerden ze de zogenaamde Core Web Vitals. Een set metrics die vanaf mei 2021 meegenomen worden in de rankingfactoren voor de Google zoekresultaten. Deze factoren geven niet alleen inzicht in de snelheid van de pagina, maar ook hoe de snelheid de gebruikerservaring beïnvloed.

Core web vitals

Is mijn site nog te redden?

Heb je een bestaande website? Test ‘m dan met de Google PageSpeed Insights tool. Valt de score tegen? Dan kun je proberen om ongebruikte plugins te verwijderen of op andere manieren je site te optimaliseren.

Heb je behoefte aan professionele hulp? Wij kunnen het technische beheer van je website over te nemen. We herstructureren je site en verwijderen onnodige plugins. Verder kunnen we nog veel winst behalen met optimalisatie en caching. Alles bij elkaar is er mooie winst te behalen, maar zo snel als maatwerk zal een grote uitdaging blijven. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Neem contact met ons op

Wil je ook een snelle website?

Maak je gebruikers blij en kies voor een maatwerk site met performance by design.

Neem contact op